Les paradis artificiels

Mudances

Barcelona — 29 Novembre 2009, 21:39

Últimament he estat fent uns canvis de webs. He remodelat una mica la personal, n'he fet una de nova d'acadèmica a la UAB (està bé el Drupal, no l'havia fet anar mai), i he creat un blog nou a wordpress.com. La raó d'això últim és que necessito utilitzar LaTeX en alguns dels articles que escric aquí, i Wordpress simplifica molt la feina. Així doncs, aquesta és l'última entrada que escric a aquest blog: seguiré a http://cuquet.wordpress.com, i començaré amb una explicació (que havia promès fa temps) sobre el meu article de comunicació quàntica en xarxes complexes i que ha estat acceptat a Physical Review Letters! El nou blog inclourà els articles vells, però no els comentaris (que eren ben pocs, a veure si us hi animeu més sovint).

Ah, i també em mudo de pis.


Mendeley: bibliografies estil last.fm

Ciència, Xarxes — 15 Novembre 2009, 21:00

MendeleyDe fa uns dies he passat a organitzar la bibliografia amb Mendeley. Es tracta d'un programa de gestió de bibliografia gratuït que manté una base de dades d'articles acadèmics (incloent els PDFs) i que permet importar i exportar, entre altres formats, BibTeX. Té dues parts: d'una banda, un programa instal·lat localment a l'ordinador, Mendeley Desktop, amb la llista de referències i els PDFs; de l'altra, una llibreria on-line amb la mateixa llista de referències sincronitzada (i amb un límit d'espai per PDFs).

Però Mendeley no és només això: la versió web del programa és també una xarxa social on pots mantenir un perfil amb el teu currículum i articles publicats, contactar amb altre gent amb interessos de recerca similars i compartir col·leccions d'articles, per exemple amb els companys del teu grup de recerca. Tot amb un estil similar al de last.fm, i és que alguns dels creadors de Mendeley provenen d'aquesta xarxa musical.

Altres característiques útils de Mendeley són anotar PDFs en la versió local, renombrar els articles amb un nom més agradable que l'usual que obtens al descarregar-te'l (d'una manera molt semblant a com l'iTunes organitza la música), plugins per incloure referències per als que utilitzen Word o OpenOffice i importar articles directament des d'Internet, tot i que aquesta última opció encara ha de millorar per arribar al nivell de Zotero (que a més sembla que també s'ha passat a les xarxes socials amb la versió 2.0). Des de Mendeley diuen que a més gent participant de la xarxa millor serà el reconeixement de les dades dels articles.

Inconvenients: el programa local no és en codi obert, i fa certa por invertir temps en construir una base de dades per a que llavors passi com a last.fm i converteixin gran part dels serveis a pagament.


Xifratge de Cèsar

Perl, Criptografia — 12 Agost 2009, 10:19

El xifratge de Cèsar, o Caesar cipher en anglès, és un senzill xifrat de substitució en què cada lletra de l'alfabet es substitueix per una altra situada a tres posicions de distància. Així, la A es substitueix per la D, la B per la E, la Y per la B i la Z per la C. Es pot expressar fàcilment substituint cada lletra per la seva posició (A=1, B=2, etc.) i sumant-li 3 mòdul 26. Per desencriptar n'hi ha prou amb restar 3 a cada lletra. El xifrat no és segur, es pot trencar fàcilment amb un anàlisi de freqüència de les lletres del text xifrat.

De totes maneres, per aprofitar a trastejar una mica amb el Perl i aprendre alguna cosa he fet un petit script que permet encriptar i desencriptar text utilitzant el xifratge de Cèsar, o l'equivalent desplaçant un altre número de posicions. Com que és molt curt, el poso directament aquí per si algú el troba interessant:

#! /usr/bin/perl -s

if ($h) {   print<<"INFO"; $0 - Caesar cypher Usage: $0 [-d] [NUM] Reads from stdin, outputs to stdout. NUM is the letter shift (default is 3). Use -d for decypher. INFO   exit 0; }
$f = $d ? -1 : 1; $s = shift; $s = 3 unless defined $s;
while (<>) {   y/a-z/A-Z/;   y/A-Z//dc;   $o .= $_; }
$o .= 'X' while length ($o)%5; $o =~ s/./chr((ord($&)-ord('A')+$f*$s)%26+ord('A'))/eg; $o =~ s/(.{5})/$1 /g; print "$o\n";

Tavertet i Puig de la Força

Muntanya — 28 Juny 2009, 20:15

Després d'unes quantes voltes per Osona, visita a Tavertet i una petita excursió (sota un calurós sol de migdia) fins al Puig de la Força. Les vistes són genials i l'excursió senzilla, però cal anar amb compte durant el tros final, hi ha una bona caiguda!

Tavertet

Tavertet

Tavertet


Numeració en les llistes ordenades amb CSS

CSS — 24 Juny 2009, 21:19

Per fer llistes ordenades en HTML tenim l'etiqueta <ol>, que numera els ítems de la llista (<li>) començant pel zero. Si es fa una subllista,

<ol>
  <li>Primer
  <ol>
    <li>Sub1</li>
    <li>Sub2</li>
  </ol>
  </li>
</ol>

els seus elements tornen a estar numerats a partir de l'1. Si el que es vol és tenir 1.1, 1.2, etc., ho podem fer utilitzant comptadors en el nostre full d'estil CSS:

ol {
  counter-reset: item;
}
ol ol {
  counter-reset: iitem;
}
ol li {
  display: block;
}
ol li:before {
  content: counter(item) ". ";
  counter-increment: item;
}
ol li ol li:before {
  content: counter(item) "." counter(iitem) ". ";
  counter-increment: iitem;
}

1 2 3 4 5 6 7  Següent»

Powered by LifeType